ilustracija-pijani vozacPolicijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor isključili su proteklog vikenda iz saobraćaja 29 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, a osam lica je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do triježnjenja, saopšteno je danas iz ovog centra.

“Ukupan broj izdatih prekršajnih naloga po prekoračenju brzine je 85, od čega 10 zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca i jedna u trajanju od dva mjeseca”, navodi se u saopštenju.

Mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca izdaje se za prekoračenje brzine veće od 50 kilometara na čas iznad dozvoljene brzine kretanja, a za ovaj prekršaj predviđeni su i novčana kazna od 400 KM i dva kaznena boda.

Analitičkim praćenjem saobraćajnih nezgoda utvrđeno je da su najčešći uzroci neprilagođena i nepropisna brzina kretanja i upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

S ciljem smanjenja broja i posljedica saobraćajnih nezgoda,policijski službenici CJB-a Prijedor su u dane vikenda sproveli akciju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila i na sankcionisanje lica koja vozilom upravljaju pod dejstvom alkohola.

U saopštenju nije navedeno koliko je u ovoj akciji ukupno kontrolisano vozača.

Iz CJB-a Prijedor najavljeno je da će policijski službenici ovog mjeseca sprovoditi akciju “Pojas” i intezivnije će kontrolisati zakonsku odredbu po kojoj je obavezno vezivanje sigurnosnih pojaseva u vozilima da bi skrenuli pažnju na bezbjednost putnika.

Tekst – SRNA
Foto – ilustracija